ЛАБОРАТОРІЯ ГЕРОДІЄТЕТИКИ

Керівник – к.мед.наук Людмила Леонідівна Синєок

Лабораторія як самостійний структурний підрозділ створена в 1966 р.
У попередні роки лабораторію очолювали:
2010-2012 рр. – к.мед.наук Т.М.Семесько
1966-2010 рр. – професор Ю.Г.Григоров, двічі лауреат Державної премії України.

 

Магістральні напрями досліджень:

  1. Вивчення  особливостей фактичного харчування людей старших вікових груп: в сім'ї; в організованих колективах; регіонах з високим рівнем довголіття (Абхазія, Азербайджан); аналіз регіональних та етнічних відмінностей харчування жителів України.
  2. Визначення вікових потреб людини в основних нутрієнтах шляхом вивчення адаптаційних можливостей організму до функціональних харчових навантажень.
  3. Дослідження зв'язку між особливостями харчування, станом метаболічних параметрів організму та станом здоров’я людей різного віку. Розробка програм корекції харчування для профілактики та лікування порушень обміну речовин.
  4. Вивчення впливу різних аліментарних факторів  на подовження тривалості життя експериментальних тварин.
  5. Обґрунтування, розробка та впровадження нових функціональних продуктів харчування для людей старших вікових груп, що може бути основою для спільних досліджень з іншими установами.

Розробки лабораторії:

  1. Норми харчування для людей старших вікових груп (Наказ № 272 МОЗ України, 18.11.99 р.).
  2. Середньодобовий набір продуктів харчування для підопічних будинків-інтернатів для престарілих та інвалідів (затверджено постановою Ради Міністрів СРСР № 1012 від 30.10.85).
  3. Середньодобовий набір продуктів харчування для підопічних госпіталів для ветеранів Великої вітчизняної війни (Наказ МОЗ України №262 від 21.04.09 р.).
  4. Функціональні продукти харчування для людей старших вікових груп (більше 20 найменувань), зокрема:
    • космол, геролакт«Геролакт», кисломолочний напій зі спеціальними штамами молочнокислих бактерій, виділених із національних продуктів Абхазького регіона довгожительства та заданим хімічним складом;
    • «Лактогеровіт», кисломолочний напій з заданим бактеріальним та хімічним складом, збагачений вітамінами та мінеральними елементами;
    • бактеріальная закваска «Геросан» для виробництва кисломолочних продуктів;
    • «Космол», сухий кисломолочний продукт, збагачений солями кальцію та вітамінами С, Д, Е;
    • безалкогольний напій «Родничок» з лікувально-профілактичними властивостями;
    • квас «Український» з лікувально-профілактичними властивостями;
    • цільнозерновий хліб «Колос» та ін.

Співпраця:

  • з  кафедрою технології м’яса та м’ясних продуктів Національного університету харчових технологій на 2013-2017 (завідувач– проф. Пешук Л.В.). В рамках програми в клініці Інституту проведено апробацію розробленого на кафедрі кальцієвмісного наповнювача для продуктів м’ясних геродієтичного призначення.
  • з Інститутом продовольчих ресурсів НААН.

Практична дієтологія:

Харчування  є потужним чинником, який може здійснювати як позитивний так і негативний вплив на здоров’я. Окрім забезпечення організму усіма необхідними поживними речовинами, структура і режим харчування впливають на роботу всіх систем організму, а також регулюють біологічні ритми людини. Тому правильне харчування  є запорукою міцного здоров’я. Важливим доповненням до правильного харчування є  достатня фізична активність.

Спеціалісти лабораторії проводять індивідуальні консультації пацієнтів, які бажають отримати кваліфіковану оцінку стану власного харчування та здійснити його корекцію.

В лабораторії розробляють індивідуальні раціони, надають рекомендації з питань фізичної активності, супроводжують пацієнтів в процесі корекції маси тіла для правильного її зниження. Процес зниження ваги відбувається під спостереженням лікаря. Лікар контролює динаміку показників пацієнта, в тому числі лабораторні аналізи, корегує програму схуднення.

Контактні телефони: (44) 430-4194, 254-1527
Лабораторія у соціальній мережі Facebook

Версія сторінки за 2011 рік

Про сектор соціальної геронтології та геріатрії