Презентація творчого доробку Інституту геронтології ім. Д.Ф.Чеботарьова НАМН України

(Прес-реліз)

Національна парламентська бібліотека України
вул. Грушевського, 1
тел.: 278-43-93

19 квітня 2011р., початок о 15 год.

Інтерес до праць вчених Інституту пояснюється трьома причинами:

  • Україна входить до першої пятірки країн Європи з найбільшою кількістю людей похилого віку;
  • в цьому році, 25 травня, минає 130 років від дня народження видатного вченого акад. Богомольця О.О., розробника підходів до подовження життя людей, яке має тривати, на його думку, не менше 100 років;
  • Інститут, який створено у 1958 році, є одним з найбільших у світі науково-дослідних закладів, головним в Україні з проблем «Геронтологія та геріатрія», координуючим центром по проведенню наукової та науково-практичної діяльності з питань поглибленого вивчення біологічних, клінічних аспектів проблеми старіння, стану здоров’я людей старших вікових груп та їх потреб у різних видах медико-соціальної допомоги в Україні.

Про авторитет вчених Інституту свідчить їх участь у роботі багатьох міжнародних наукових об’єднань: Міжнародної та Європейської асоціацій геронтологів і геріатрів, Європейського товариства хвороби Паркінсона, Європейської асоціації менопаузи та андропаузи, Міжнародної асоціації хвороби Альцгеймера та інших, де вони виступають з програмними доповідями.

Інститут надає інформацію та пропозиції для керівних та директивних органів, зокрема, до проекту закону Верховної Ради України «Про волонтерський рух в Україні (в системі допомоги літнім людям); до проекту наказу МОЗ України «Про вдосконалення організації геріатричної допомоги населенню України» тощо.

Творча активність членів Інституту, їх високий професійний рівень та суспільна значущість наукових розробок знайшли відображення у виданих монографіях, підручниках, посібниках, атласах, брошурах, збірниках. Всього тільки за 2010 рік видано 436 публікацій у вітчизняних і зарубіжних засобах інформації. Зокрема, дві монографії, матеріали ХІІ міжнародної конференції «Актуальні напрямки в неврології: сьогодення та майбутнє», атласу «Медико-демографічний атлас України: Економічні передумови міжрегіональних варіацій захворюваності та смертності населення», посібник «Хвороба Альцгеймера: на допомогу особам, які доглядають хворих», брошура «Підтримка та поліпшення догляду за людьми похилого віку на рівні громади», навчальний посібник «Актуальні питання геронтопсихіатрії» та ряд інших актуальних публікацій. Згадаємо, наприклад, щоквартальні видання журналів «Проблемы старения и долголетия», «Кровообіг та гемостаз», «Проблеми остеології», редакторами яких є: директор Інституту, член-кореспондент НАМН України В.В.Безруков, академік НАМН України О.В.Коркушко, професор В.В.Поворознюк.

Усі перераховані видання буде представлено на книжковій виставці, а нагальні проблеми та шляхи вирішення цієї життєво важливої теми розкриють на презентації провідні вчені Інституту в Національній парламентській бібліотеці України.

На презентацію запрошені народні депутати України, представники органів виконавчої влади, вчені науково-дослідних інститутів, вузів, працівники ЗМІ.

Запрошуємо усіх бажаючих.